Sinds 2000

 zeelandinternetkrant

    18 maart 2010                                                                                   zeelandkrant@zeelandnet.nl

Rubrieken:

column

forum

Literatuur en links:

binnenland

buitenland

leestafel

hanslander.com:
eigentijdse notities

 

Diederik Samsom

Het boek Job lijkt definitief gesloten. De leden van de PvdA hebben een nieuwe politiek leider gekozen. De leden van de PvdA. Niet Pauw& Witteman, niet Matthijss Nieuwkerk van dat andere amusementsprogramma De Wereld Draait Door. Ofschoon mijn voorkeur als bedaagde oude man aanvankelijk uitging naar Plasterk heb ik met toenemende waardering naar zijn speech op het congres geluisterd.

Deze nog jonge man met een ongekende energie en dynamiek kan slagen of mislukken.Hij zal in elk geval een aantal “watjes”, baantjesjagers en kwaadwillenden de stuipen op het lijf jagen. Ongetwijfeld zal hij veel vijanden maken. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat. Ik denk dat mijn aanvankelijke voorkeur niet terecht was. Dat juist zo’n man als Samsom als geroepen komt, voor de ledenm van de PvdA, maar ook voor velen buiten de PvdA. Meer dan wie ook acht ik hem in staat om het inderdaad onfatsoenlijke beleid van het kabinet van “de Grijns” bloot te leggen, aan de schandpaal te nagelen en een eind toe te roepen. Hij komt als geroepen.Volgens mij, voelt hij zich ook “geroepen”. Hij wil de macht om de wereld te verbeteren, niet om een baantje. Het verfrissende is ook dat hij niet uitroept dat hij “Joop den Uijl zo bewonderde”.Hij is van deze tijd, van nu en morgen en van de huidige en de komende generatie.

Zijn “nieuwe energie” lijkt mij meer dan dynamiek: het lijkt mij een perspectief op verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van de mens en onze planeet. Voor zijn kinderen, voor alle kinderen van nu en de nog komende generaties. Nog een pluspunt: deze man heeft nu eens geen politicologie gestudeerd.     En opvallend: ik heb Wim Kok en Wouter Bos niet gezien op het congres waarin de verkiezing van Samsom werd bekrachtigd. Dat deed mij deugd.Want Wen W van het BeKokBossen )*staan ver af van de echte wereld van de sociaal-democratie. Eigenlijk hoop ik ze daar nooit meer te zien.             

Hans Lander

)*Nieuw-Nederlands voor zakkenvullen